Objavi članak

Za autore u Word Pressu

Ovo su osnovna uputstva za autore članaka i namenjena su početnicima,
odnosno osobama koje nemaju iskustva u pisanju članaka pod Word Pressom.

Prepouka: Pročitajte kako urediti svoj profil.

Pristup sistemu

Da biste objavili članak na sajtu potrebno je da za objavu imate ovlašćenje od strane upravnika ili administratora sajta. To znači da ćete dobiti svoje korisničko ime i lozinku.

Ako ste korisničko ime dobili E-mailom, imate i link za pristup koji izgleda kao  imefirme.edu.rs/wp-admin/.

Naravno, link (adresu) u vašem pretraživaču (preporuka –Mozzila-firefox) možete uneti i sami. Ako je ispravno uneta adresa, po sredini ekrana pojaviće se prozor sa poljima u kojima treba uneti Korisničko ime i Lozinku 

 

Korisničko ime i lozinku uneti obavezno latinicom.

Druga mogućnost je da dok pregledate sadržaj sajta, pronađete u levom ili desnom stupcu karticu (vidžet) Meta, Prijava ili Log in i unesete u odgovarajuća polja Korisničko ime i Lozinku

 

Administrator  sajta u cilju poboljšanja bezbednosti može odrediti i drugačiji pristup. Npr. klik na dugme prijava, administracija  i sl.

Ako ste ispravno uneli Korisničko ime i Lozinku , iznad sadržaja vašeg sajta pojaviće se crna traka. Klikom na Naziv sajta možete pristupiti kontrolnoj tabli sajta koja vam omogućuje da vidite sve članke, kreirate novi članak i da ažurirate svoj profil /pri prvom prijavljivanju promenite Lozinku/.

 

 

Ne zaboravite da se ODJAVITE !!!

 

Pisanje članaka

Članke možete pisati direktno na samom portalu (on line)  ili ih možete prethodno pripremiti u Word procesoru.

Za pisanje ili umetanje gotovog teksta iz Worda koristi se ureživač teksta na Vašem sajtu. Da biste pristupili opcijama uređenja i objavljivanja tekstova morate biti prijavljeni na sistem.

Aktiviranje uređivača za novi članak :

 

Klik na Novo-Članak na crnom meniju iznad svih sadržaja

Klik na opciju kontrolna tabla aktivira meni kontrolne table korisnika

U meniju na levoj strani biramo Članci-Dodaj novi

Aktiviranjem opcije dodavanja novog članka pristupili ste stranici za uređivanje teksta.

 

Za autore koji su koristili Word za pisanje sigurno je da neće biti problema, zato samo nekoliko napomena:

  • Za formatiranje naslova i podnaslova koristite samo padajući izbor označen strelicom Izbor stilova,
  • Nemojte, bez preke potrebe, menjati familiju slova, stilove ili veličinu.
  • Pri prenosu tekstova iz Worda – Označite tekst u Wordu , kopirajte  komandom Copy (CTRL-C), zatim komandom Paste (CTRL-V) prenesti ga u okvir za pisanje teksta (isto kao u Wordu).

 

 

Rad na tekstu, pregled izgleda i objavljivanje

Objavi članak

Dok radimo na tekstu ne možemo videti kako će članak izledati kada se objavi. Kako ne bismo objavljivali nezavršen članak i čitaoce na sajtu zbunjivali, preporučujem da članak snimite kao nacrt ili mu po vidljivost odredite privatno. Članak koji je privatno objavljen biće vidljiv samo Vama. Kada ste zadovoljni izgledom i kada smatrate da je spreman za objavu promenite vidljivost u javno i objavite članak.

 Na istoj kartici možemo i da antidatiramo naš članak, ali i da zakažemo njegovo objavljivanje. Kada unesemo datum koji sledi posle današnjeg dana, to je zakazivanje objave za određeni dan i čas objave. Dakle, ako poželimo da se naš članak pojavi na sajtu određenog dana i časa –to ovde možemo da zakažemo.

Potrebno je da označite odgovarajuću kategoriju kojoj Vaš članak pripada, možete označiti i više kategorija – sekcija.

Ako smatrate da Vaš rad nije dovoljno dobar za objavu, sačuvajte ga kao nacrt i obavestite urednika ili administratora sajta.

 

 

Insert fotografija

Za unos fotografija pokrenućete aplikaciju označenu iznad samog uređivača teksta. Ikonica ima oblik fotoaparata i dve spojene note. Klikom na ovu ikonu pokrenućete aplikaciju za unos fotografija i aplikaciju za prenos sa svog računara.

 

Aplikacija je prikazana na slici, a svakome ko je to radio u Wordu biće sve dovoljno jasno.

Napomena: preporuka je da u tekst ne ubacujemo velike fotografije. Klikom na malu fotografiju prikazaće se samo fotografija preko celog ekrana u punoj veličini (ako ne funkcioniše, obratite se administratoru)

 

 

 

 

 

Важно !

 

Ne zaboravite da se ODJAVITE !!!
Ako smatrate da Vaš rad nije dovoljno dobar za objavu, sačuvajte ga kao nacrt i obavestite urednika ili administratora sajta.

Ako zaboravite svoju lozinku, potražite link zaboravljena lozinka na kartici prijava.