Васпитање за љубав

ПОМОЗИТЕ СВОМ ДЕТЕТУ ДА БУДЕ УСПЕШНО

 

Шта год да постане твоје дете
кад одрасте,
оно је и даље твоје дете.
Једна од најважнијих ствари
коју детету можеш да пружиш
је безусловна љубав
– 
љубав која не зависи
ни од чега другог
осим чињенице
да је оно твоје дете.

Розалин Диксон

 

 

 

Живи таквим животом
да када твоја деца помисле
на праведност,
љубав и поштење
– помисле на тебе.

Џексон Браун Јуниор

 


ВАСПИТАЊЕ ЗА ЉУБАВ

Због чега се смешиш и када си уморан?

Децу, између осталих захтевних задатака родитељства, треба васпитати и за љубав.
Пет основних корака на овом путу, које препоручују стручњаци:

 1. Деци је потребно отворено исказивање родитељске љубави. 

Немојте мислити да је детету довољно само да види колико радите да бисте могли да га „храните и облачите“. Немојте се водити мишљењем да је сасвим довољно што дете види колико се трудите како бисте му обезбедили све што му је неопходно, па и више од тога… На тај начин, оно ће научити да буде вредно и радно, али неће схватити ту ситуацију као показивање ваше љубави – јер је такво повезивање за децу апстрактно.

 

2. Сваки дан се трудите да позитивно комуницирате са својим дететом.

На почетку дана похвалите његов изглед или му реците колико га волите. На крају дана који сте заједно провели – напомените му колико вам је било лепо. На овај начин директно показујете колико вам дете значи, колико га волите и колико вам је стало и то управо на начин који деца најбоље разумеју … Самим тим што ће се осетити вољеним, учврстићете и његово самопоуздање.

 

3. Пољубац, загрљај, мажење.

Неки одрасли имају проблем са изражавањем осећања на овај начин, јер се из неког разлога плаше одбијања. Вероватно је да такви родитељи и сами као деца нису имали развијен овакав вид комуникације са својим родитељима. Уколико спадате у ову групу – немојте понављати грешке родитеља. Превазиђите страх, јер је најмање реално да ће ваш малишан реаговати одбојно. Можете почети постепено – за почетак дете потапшите или помазите по леђима или глави. Уколико оно позитивно одреагује – сигурно је да вам неће бити проблем да га касније и загрлите или пољубите.

 

4. Писмено изразите детету своју љубав.

У ситуацијама када сте од детета раздвојени или када је детету потребна подршка – можете своје емоције према њему исказати писмено. Уколико дете одлази на викенд или море одвојено од вас или иде на екскурзију, заједно са стварима спакујте и цедуљицу или картицу на којој ћете написати колико га волите и колико мислите на њега.

 

5. Нека дете учи по моделу од вас и вашег партнера.

Немојте скривати своја осећања према партнеру пред дететом. Није ништа лоше уколико се пред малишаном загрлите или пољубите, напротив. На овај начин и дете се осећа сигурније, јер схвата да је породица у којој живи стабилна и испуњена љубављу. Са друге стране, на овај начин стварате темеље будућих партнерских веза свог детета, које ће бити ослобођене емотивних инхибиција. Показивањем љубави пред дететом – стварате одраслог човека који ће такође умети да љубав искаже. Како будућем партнеру, тако и вашим унуцима.